Elsin Blogi :: Sivukartta 2010

7sk-header-1_kev-2015

 


Sivuilla esiintyy YouTube-videoita ja pdf-tiedostoja. Niiden avaamiseen tarvitset Adobe Readerin ja Adobe FlashPlayerin


Etusivu

Minä
Kuva 1 :: Kuva 2
Elsi ja koirapoika Chico (otettu Venesjärvellä 7.8.2013)

Sivukartat vuosille 2009-2016
Vanhusasiat
Tärkeät Linkit 


 

4.1.2010
Muutoksia blogissa – kärsivällisyyttä kiitos!


5.1.2010
Vainotut ja tapetut


10.1.2010
Blogin linkit

Chico talviulkoilee (kuva)

11.1.2010
Mä itsepäinen oon…


15.1.2010
Kaalikääryleitä ja omenapiirakkaa
Täällä on pakattu kuumeisesti. Lähdemme veljeni Henryn kanssa Elimäelle vanhempieni luo muutamaksi päiväksi. Äiti haluaa kaalikääryleitä. Meinasi ruveta tekemään niitä itse (varovainen huutomerkki)… Teimme sitten kompromissin; Keitin eilen kaalinlehdet, riisin ja kuullotin sipulit. Kaikki on hienosti pakattu isoon koriin. Yhdessä sitten huomenna kasaamme kääryleet ja paistamme. Sunnuntaina syömme niitä kermakastikkeen ja puolukkahillon kera.

Kaalikääryleiden resepti artikkelissa Kaalikääryleitä ja tähystyksiä (12.10.2011)

20.1.2010
Kouvolan vanhuspalvelusta puuttuu sittenkin hoitajia
Kouvolan Sanomat toteaa tänään 20.1.2010, että vanhushuollosta puuttuu sittenkin kymmeniä hoitajia, jos aiotaan päästä suosituksen mukaiseen 0,5 – 0,6 hoitajaan yhtä asiakasta kohti.

Vanhustenhoidon puutteiden etsiminen on alkanut (Kouvolan Sanomien kirjoitus 10.10.2009)
Raportti hoitajavajeesta Kouvolassa
Kouvolan Sanomien artikkeli 20.1.2010 (kuvakaappaus)
Ikäihmisten palvelujen laatusuositus 2008
Ikäihmisten palvelujen laatusuositus – päivitetty 2013


21.1.2010
Kouvolan vanhuspalvelu ei ole ohjeistanut yhteistyökumppaneitaan?

Tämä ”insertti” tuntuu jotenkin jatkolta taannoiseen nettikeskusteluun ja on ensisijaisesti infona suunnattu nimenomaan Kouvolan vanhusten omaisille; varsinkin heille joiden omainen on yksityisen palvelukeskuksen tehostetun palvelun yksikössä ja näin ollen maksaa asumispalvelumaksun Kouvolan kaupungille… kaiken kukkuraksi palvelukeskukselta tuli ”mehevä” lasku tarvikkeista ja palvelusta. Erittely on, mutta ei mitään, mikä todistaa, että tavarat on ostettu juuri kyseiselle vanhukselle. Kuitteja ei tietenkään myöskään ole. Laskutetaan myös tarvikkeita ja palveluja, jotka kuuluvat kunnan maksettaviin.

Kouvolan toiminta vanhusten maksujen tiimoilta ihmetyttää taas
(oma kirjoitus 31.10.2009)
Kouvolan vanhuspalvelusta puuttuu sittenkin hoitajia (oma kirjoitus 20.1.2010)
Ikäihmisten palvelujen laatusuositus on päivitetty 2013

25.1.2010
Ystävän blogin päivitystä sekä Tapio Lainesalon pakina
tietokone_11Blogien ylläpito on niin hauskaa, että voisin tehdä sitä enemmänkin. Kohtuullista korvausta vastaan tietenkin. Kiinnostuneet ottakaapa yhteyttä! :-) Minulle käy usein näin. Heti kun olemme tehneet aamulenkin (Chicon ja minä), istuudun koneelle. Ensin sähköpostit ja kotisivujen statistiikan vilkaisu. Sitten lehdenluku. Tänään oli blogi-insertti jo odottamassa (se tuli eilen myöhään illalla), joten ei muuta kuin kimppuun vain. Välillä uutistauko aamiaisen kera.

Konsultti paikalle (Tapio Lainesalon pakina)
Tietokonehommia (hymiö)
Lehdenlukua (hymiö)

25.1.2010
Bloggaustauko
vink

Ihan tavallinen hymyilevä hymiö (kuva)

30.1.2010
Oikaisuvaatimus vanhusten asumispalvelumaksusta taas lähdössä
Muutama päivä on vierähtänyt yhteistyötä tehden erään Kouvolalaisen vanhuksen omaisen kanssa perusturvalautakunnan yksilöjaostolle menevän oikaisuvaatimuksen laadinnassa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Aikaisemminkin olisimme sen tehneet – koska tiesimme mitä oli tulossa, mutta koska Kouvolan kaupunki aikaili päätöksen kanssa (yli kuusi kuukautta), niin emme voineet…

Kuntalain oikaisuvaatimus
Kuntalaki; siellä luku 11
Reetta Saarnion väitöskirja Fyysisten rajoitteiden käyttö vanhusten laitoshoidossa

7.2.2010
Pitkä viikonloppu maaseudun rauhassa
koiramietteita-skTulimme perjantaina Venesjärvelle viettämään pitkää viikonloppua veljeni luo. Kyllä oli Chicolla riemu puserossa kun sai tavata Henryn vaimon ”Leena-mamin”! Leena leikkii ja riehuu – siinä saa parkettikin kyytiä. Lisäksi hän antaa herkkuja: kinkkuleikettä ynnä muuta makoisaa. Kyllä Chiconkin pitää saada…

Lumeen luotu koira- ja emäntäpolku (kuva)
Chico miettii (kuva)

12.2.2010
Koirapojan kynnenleikkuuongelmat
chico_lepo-skTänään esittelin veljelleni miten homma menee.  Kahvipöydässä ollessamme istutin Chicon omalle tuolilleen ja sanoin ”katsotaanko vähän kynsiä?”  Heti nousi ylähuuli ja hampaat tulivat varoittavasti näkyviin. Pelkkää hienotunteisuutta varmaan ei murinaa tällä kertaa kuulunut. Varoitus oli kuitenkin annettu! Henryä nauratti moinen uhittelu. Hieman myöhemmin Henry rapsutusten lomassa sanoi ”katsotaanpa taas kynsiä”. Kas kummaa; Chico ei näyttänytkään hampaitaan, vetäisi vain hienotunteisesti tassunsa pois! Siinä minulla oikea silmänpalvoja! :-)

Väsynyt koirapoika viltin alla (kuva)

17.2.2010
Sanoilla kikkailua

Olen niin toivonut, ettei minun enää tarvitsisi kirjoittaa mitään Kouvolan vanhusten asumispalvelumaksujen tiimoilta – ainakaan niin kauan kuin odotamme Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja Kouvolan hallinto-oikeuden päätöksiä niistä asioista joista olemme tehneet selvityspyynnöt ja valitukset.

Toiveeni kirjoittamisen suhteen ei toteutunut:
Mitä Kouvolan päättäjien taholta tuli sanottua vanhusten lääkemenojen korvauksesta
(Oma muistioni)
Asiakasmaksut / tehostettu palveluasuminen
Kouvolan kaupunki / Vanhuspalvelut Pela 18.11.2009 166 § Liite nro 5

20.2.2010
Koirankakkakeskustelua rappukäytävässä
yellowsnow-skMinä Teuvo (karkeakarvainen kettuterrieri) menin tästä. Siitä Peetu (welsh corgi) ehkä tuumaa, että et sinä kyllä tässä pihassa määrää ja laittaa oman reviirimerkintänsä. Totuuden nimissä täytyy kyllä sanoa että Peetu tuskin lorauttelee pihalle, sillä on aika tiukka kotikasvatus. Sitten tulee pikkukeisari Chico ja päättää pistää oman kirjeen ihan päällimmäiseksi ja vielä kuopii takajaloillaan vahvistukseksi. Niin on siis käynyt, vaikka kuinka yritän olla nopeampi päättäjä kuin hän…

Animoitu vihainen lumiukko (kuva)
Koirankakkailmoitus (kuva)

24.2.2010
Vanhusten perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen

Julkinen keskustelu vanhusten hoidosta ja kohtelusta ei laannu.
On onnellista että meillä on Riitta-Leena Paunio
On onnellista että meillä on viisas ja kokenut Jacob Söderman
On onnellista, että meillä on Sirkka-Liisa Kivelä
On onnellista, että meillä on myös Tarja Tallqvist

Ympärivuorokautisessa hoidossa olevien vanhusten perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen 
Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunion johtopäätökset lääninhallitusten selvityksistä ja havainnoista
PDF-muodossa täällä
Katso myös Riitta-Leena Paunion haastattelu (MTV:n uutiset 18.2.2010)
Tekstiosa PDF-muodossa
Sirkka-Liisa Kivelän haastattelu MTV:n aamu-TV:ssä 19.2.2010 (PDF-muodossa)

Jacob Södermanin kirjallinen kysymys Eduskunnan puhemiehelle 19.2.2010
PDF-muodossa täällä
Perustuslaki
Otteita
Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista
Otteita
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista
Otteita

24.2.2010
Tänään on ollut kiireinen päivä
Itse minä sen kiireen tietysti tein. Vikkelään vaatteet niskaan, koira valjaisiin ja narun päähän ja kipin kapin ruokakauppaan: kurkku (tsatsikia varten), ruisleipää, fetajuustoa (pitää olla salaatissa), maitoa, Frödingen kinuskikakku, koiranruokaa, Ilta-Sanomat ja kolme riviä Viking-lottoa – siinä järjestyksessä. Sitten kotiin, pikaruokaa täksi päiväksi ja samalla jauhelihapihvejä huomiseksi, siinä sivussa pölyjen pyyhintää ja tavaroiden järjestelemistä sekä tiskausta.


25.2.2010
Melkein hengenhädässä Turun torilla
ilmanlaatu_tku-skJotenkin pärjäsin, kun käytin Hansakeskusta (kauppakeskus torin kupeessa) apunani. Takaisin tullessani torin yli kävellessäni keuhkot ilmoittivat saaneensa pakokaasuista tarpeekseen ja kieltäytyivät toimimasta edes tyydyttävästi. Paniikkihan siinä iski, kun happi riitti vain seisomiseen, eikä lääkkeenotto meinannut sujua ollenkaan. Ehdin jo miettiä pitääkö soittaa ambulanssi vai pääsenkö jollakin keinolla taksiasemalle (lähempänä kuin pysäkki). Onnistuin kuitenkin pääsemään kotiin vievään bussiin; muutaman minuutin hengen haukkomisen jälkeen alkoi taas olla kutakuinkin normaali olo.

Ilmanlaatuportaali – mittaustulokset (kuva)
Ilmanlaatuportaali (kuvalinkki)
Ilmanlaadun mittausasemien kuvaukset
Hiukkastieto

8.3.2010
Minä-Minä pesutuvassa
Yleisestikin yhteispeli sujuu hyvin. Täällä tervehditään vastaan tullessa ja vaihdetaan kuulumisia. Autetaankin toinen toisiamme kun mahdollista – ainakin me talon vanhemmat asukkaat. Pieniä hankaluuksia on tosin viime aikoina ilmennyt. Taloyhtiön juuri alkaneen sukupolvenvaihdoksen takia muutama Minä-minä-henkilökin on ilmaantunut.


10.3.2010
Koiravieras yökylässä
taru_chico-skTaru on tosi hauska koira! Iloinen ja OMAPÄINEN. Tottelee kyllä hyvin minuakin.
Teuvokin minusta tykkää, mutta on kovasti mustasukkainen Chicolle. Nämä pojat eivät tule ollenkaan toimeen keskenään. Teuvo kalisuttaa hampaitaan, on näykkinyt Chicon hännästä haiveniakin! Aikansa Chico sitä touhua katseli, mutta ärähti sitten pahemman kerran! Kyllä Teuvo vieläkin uhittelee, mutta ei enää uskalla tulla lähelle.

Chico ja koirakaveri Taru pihalla (kuva)
Chico, emäntänsä ja Taru keinussa (kuva)

10.3.2010
Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa keskustelua ja unettomuutta
Koin melkoisen yllätyksen, kun Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja soitti minulle! Vastaavaa ei ole tapahtunut kuin kerran aikaisemmin; silloin samaisen viraston lääninlääkäri Kirsti Riihelä soitti minulle, hän oli autossaan ajelemassa kotiin päin ja pyysi keskustelun alkajaisiksi anteeksi, ettei aikaisemmin ollut päässyt soittamaan. Entisten lääninhallitusten sosiaaliosaston virkailijoiden ja päälliköidenkin kanssa olen kyllä ollut tekemisissä aikaisemminkin muutamaan otteeseen. He kaikki saavat minulta pelkkiä plussia sekä tietotaidossa että asiakkaan kohtaamisessa. Mitä me tästä opimme? Kun on tarpeeksi korkea vakanssi, ei tarvitse vetää mitään roolia eikä asettaa itsensä muiden ihmisten yläpuolelle. Huomasitte kai, että tämä oli pieni piikki tietyille kuntapäättäjille?


12.3.2010
Koirista, allergiasta ja astmasta
koiranpaivat-sk… Koiran kanssa kävely on siis kaikin puolin helpompaa. Ei tarvitse selitellä ja voi ilman häpeää sanoa että ”nyt levätään”. Chico tietää, että silloin pysähdytään ja odottelee rauhassa vaikka vähän ADHD onkin. :-) Jollei Chicoa olisi, olisin paljon huonommassa kunnossa kuin nyt; huonona päivänä en yksinkertaisesti lähtisi mihinkään.

Alfa1-antitrypsiinin puutos
Astma ja Alfa-1 (omat kokemukset)
Animoitu nukkuva koira (kuva)

24.3.2010
Kevätväsymystä vai talvikyllästymistä?
takkikangas-skEi voi olla kevätväsymystä – keväthän on ehdottomasti se paras vuodenaika! Siispä sen täytyy olla talvikyllästymistä. Aivot ja koko keho ovat yksinkertaisesti saaneet tarpeekseen tästä jääkaudesta. Saisi jo tulla kunnolla lämpöasteita joka sulattaisi sohjo – jääkokkare – sohjo – jalkakäytävät ja isot ylettömän rumaksi likaantuneet lumikasat teiden ja katujen varsilta. Haluan pajunkissoja, puiden lehtisilmuja, valkovuokkoja ja vihreää nurmikkoa! Nyt!

Yksityiskohta uudesta kevättakista (kuva)

27.3.2010
Merellä
Meri-aamiaisen jälkeen yritin nukkua univelkaa pois – ajattelin että nukkuminen ehkä onnistuukin vieraassa ympäristössä. Meteli on kuitenkin aikamoinen; jää hiertää laivan kylkiä. On kuin olisi mahtavan kosken partaalla tai trooppinen sade hakkaisi peltikattoa. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että minulle järjestyi hytti aivan keulasta. Kerran on käynyt niin, että jouduin vaihtamaan hytin kun laivan lähtiessä pakokaasua tuli sisään. Silloin olin majoittunut laivan takaosaan. Siispä viis metelistä.


29.3.2010
Caipirinha
caipirinha-sk

Caipirinha (kuva)
Sivulla myös resepti

29.3.2010
Mukava viikonloppu Tukholmassa ystävien seurassa
sonja_erland-skKyllä on ollut mukavaa joka ikinen minuutti! Laivamatka oli tosin hieman tylsä. Hyvin pääsin kuitenkin maihin ja isäntä odottikin aivan näkyvillä heti satamaterminaalin uloskäynnin luona. Siskokulta ei, koska oli tekemässä Malla-emännän kanssa illallista. Portaille kuitenkin ryntäsi heti, kun kuuli auton pihalla. Ja kyllä halattiin! Lauantai-ilta kului rattoisasti hyvän ruoan ja viinin merkeissä…

Caipirinha Resepti alkudrinkille ystävien luona
Kaksosvauvat Stig ja Erland:
Matti-vaari ja Stig :: Sonja ja Erland (kuvat)

31.3.2010
Ihanaa olla kotona ihanan matkan jälkeen!
Siellä he minua odottelivat; poika ja koira. Chico ei ensin meinannut tajuta, että emäntähän se siinä! Ei ollutkaan hylännyt vaan tuli takaisin! Ei ollut tunteenpurkauksilla mitään määrää – vinguttiin ja tanssittiin ja pusuteltiin! Kotiin kun pääsimme, niin leikkimisestä ei meinannut tulla loppua ollenkaan. Nyt nukkuu kyllä sängyn alla, mutta pää on ulkopuolella. Toisella silmällä vahtii varmaan, että emäntä on ja pysyy tallella.


31.3.2010
Turun kaupunkilehdessä Aamusetissä tupakantumpeista
Oletteko muuten huomanneet, että tupakinpolttajat myös usein ovat niitä, jotka istuskelevat siellä bussikatoksessa? Yleensä yksin, koska muu porukka seisoo sitten ulkopuolella. Minä häijy akka olen kyllä huomautellut asiasta. Jos poltat, niin menet muualle. Vastaus on onneksi usein ”ai emmä huomannu – anteeks” ja ko. henkilö siirtyy paikkaan missä tuuli vie savut mennessään.

Singapore – maailman puhtain kaupunki

14.4.2010
Koiran kevätsiivous
chico_talviturkki-skKuivatuksen jälkeen pidimme parin päivän elpymistauon. Turkki oli kyllä aika yksi risti peruutettu kun kaikki takut oli selvitetty, pitkiä ja lyhyitä karvoja sikin sokin, mutta siitä me viis veisattiin. Toisen tasoittavan leikkauksen jälkeen turkki on tasan 2 cm pitkä ja tosi hieno! Chico nauttii silmin nähden lyhyestä ja puhtaasta turkistaan, viilettää pitkin huushollia jättäen vieläkin jälkeensä vienon vanan kukkaistuoksua… :-)

Pieneläinklinikka Jaakko Rasi (sen jälkeen, kun ei enää ollut  Turun kaupungin palveluksessa)
Ruissalo Turun kaupungin sivustolla
Turkulaiset: Ei Ruissaloa kauniimpaa
Ruissalon kasvitieteellinen puutarha
Chicon talviturkki (kuva)
Chico kylvyssä (kuva)

16.4.2010
Veteraanitunnuksen metsästys
kaino_1991-sk
Veteraanitunnuksen metsästys ei ollutkaan niin yksinkertaista kuin luulin.
Se voisi tietysti olla; ilmeisesti kukaan ”päätöksiä tekevä elin” ei kuitenkaan ole tullut ajatelleeksi, että tässäkin pikku asiassa voisi soveltaa paljon mainostettua asiakasläheisyyttä.

Veteraanien etuudet, kuntoutus ja hammashuolto (STM)
Sotiemme Veteraanit
Veteraanien määrä 2009 – 2025:
http://www.sotiemmeveteraanit.fi/veteraanit/veteraanien-maara-2009-2025

Suomen Sotaveteraaniliitto ry
Puolustusvoimat/aluetoimistot:
http://www.puolustusvoimat.fi/fi/ -> Maavoimat -> Aluetoimistot
Puolustusvoimat/vaihde: 0299 800
Kaino Vilkastus! :-) (oma kirjoitus 16.08.2010)
Isä Kaino vuonna 1991 (kuva)

27.4.2010
Maalissa!
Se yläkaappi vasta murheekryyni on! Kaikki katonrajassa olevat kaapit pitäisi yksinkertaisesti kieltää. Sinne tulee laitettua kaikkea mitä ei ”usein” tarvitse. En edes tiedä mitä kaikkea siellä on. Kynttilöitä ja joulujuttuja ainakin. Ei sinne tällainen pätkä edes kunnolla ylety! Kukakohan suunnittelee standardikeittiön kaapistot noin yleisesti?? Kysyn vain. Niin älyttömän epäkäytännöllisiä ne ovat. Tai yleensä koko keittiön? Varmaan joku mies, joka ei ikänänsä keittiössä ole tikkua ristiin laittanut.


3.5.2010
Turun murteesta ja hammashoidosta
Mailla tarkoittaa maaseudulla.
– Meinaan olla mailla koko kesän.
– Menen maille viikonlopuksi.
– Sanotaan myös ”mä on mailt’”
Kun tämä teksti nyt luiskahti kieliasioihin, niin kerrottakoon, että tyypillistä Turun     kielessä on myös EI – sekä sanana lauseen alussa, että sanan päätteenä [jolloin se ei tietenkään tarkoita ei :-) ].
-Eik o kaunei kupei?
-Kato kui nätei flikoi!
Kun yleensä vaikkapa rautakaupassa kysytään ”onko teillä kuuden tuuman nauloja”, niin turkulainen tekee saman kysymyksen muodossa ”ei teil kuuden tuuman nauloi ol?”
Että näin.

Ostoksia, ompeluksia ja hammashoitoa (oma kirjoitus 12.9.2009)
Voi harmin hampaan alunen! (oma kirjoitus 10.6.2010)
Katonmaalauksen jälkeen pohdin vammaisten arkielämän haasteita – osio (oma kirjoitus 12.10.2010)
Eikä mitään edistystä ole tapahtunut vieläkään:
Edelleen ajatuksia julkisesta terveydenhuollostamme (oma kirjoitus 31.10.2011)
Lehtiä selatessa mieleen tullutta (oma kirjoitus 28.10.2011)
(Sisältää linkin AVIN sivulle: Aluehallintovirasto antoi määräyksiä hammashoitoon pääsystä )
Mopo talviunille ja muita touhuja – pieni osio lopussa (oma kirjoitus 10.11.2011)
Muutama Sosiaali ja terveysministeriön linkki:
Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet 2010
Hammas ja suusairaudet sivulta 165 alkaen
Lataa PDF-tiedosto (koko 1,21 MB)
Suun terveydenhuolto
Hoitoon pääsyn perusteet

6.5.2010
Meteliä kerrostalossa
Ja muksut. Ihan kivoja muuten, mutta tykkäävät kovasti huutaa ja KIRKUA. Yksi vääntää kiukkuitkua minuuttitolkulla, kun ei halua mennä sisään. Tai ulos. Rakkaat nuoret vanhemmat: viekää vaikka raahaamalla äkäilevä jälkikasvunne joko ulos tai sisään kiljumaan, jotta me muut saamme elellä rauhassa.

Mökkitalkkarin äänimaisemat (mp3):
Metsän linnut (2,43 Mt)
Laineet (2,92 Mt)
Sade (2,69 Mt)
Tuuli (2,75 Mt)
Saunalahden kotisivu on lopetettu. WordPressiin ei saa ladata äänitiedostoja; voit kuunnella niitä YLE:n Tehostossa

7.5.2010
Ajatuksia vanhusten ruoasta
puistopiknik-sk
Sen hiutaleperunamuusin tilalla voi olla ihka oikeaa maitoon tehtyä voilla maustettua muusia. Sitä saa aitona ja lisäaineettomana puoliksivalmiiksi tehtynä pakasteena. Kouluissakin osataan vajaalla eurolla per oppilas tehdä hyvää ruokaa. Miksei sitten vanhusten taloissa? Onko asenteissa tässäkin sormensa pelissä? Ei ole niin nokonuukaa miltä vanhusten ruoka näyttää ja maistuu. Kunhan nyt jotain tarjotaan?Odottakaapa vain kun meikäläisen ikäluokka rantautuu palvelutaloihin. Silloin ottaa kyllä ohraleipä ruokahuoltopäällikölle!

Ken jaksaa huutaa (oma kirjoitus 14.06.2010)
Huolestuneisuus isästä on hieman helpottunut (oma kirjoitus 19.06.2010)
Kotona asuvien vanhusten olot ja avunsaanti (oma kirjoitus 24.09.2010)
Valviralle kirje vanhusten ruokailusta ja kuntouttavasta hoito-otteesta (oma kirjoitus26.09.2010)
Kirjoittamani kirjeen (otteita) voit lukea täällä
Forssan kaupungille täydet pisteet vanhusten ruoasta! (oma kirjoitus 08.01.2011)
Yhtä lepopäivää koko päivä (oma kirjoitus 10.01.2011 – osio)
Omia kuulumisia plus Iltalehden artikkelin ruotimista ja väärän tiedon oikaisemista
(oma kirjoitus 20.10.2012)
Porilainen kauravelli (oma kirjoitus 12.11.2012) 
Inge Löök’in iki-ihanasta ”Me mummot”-kuvasarjasta poimittua (kuva)

11.5.2010
Hermoilusiemeniä
Olen nähnyt ja kokenut liian paljon ahneutta, ylimielisyyttä ja välinpitämättömyyttä. Meistä ei ole välitetty, meille ei ole vastattu, meidän kanssamme ei yksinkertaisesti ole kommunikoitu. Enää en uskalla mitään niellä pureksimatta, luulen että ehkä vilpitönkin vastaantulo voi olla laskelmoitua… Miksi päättäjät eivät voi olla avoimia; kertoa mitä joku päätös pitää sisällään? Mitä he luulevat tietoa panttaamalla voittavansa?


14.5.2010
Maalausta, muistelua ja mökinlaittoa
Pionit ovat melkein kauneinta mitä tiedän. Siihen on kyllä syykin. Äidin äidilläni Anni-mummulla oli niitä pihallaan lukuisia; valkoisia, ihanasti tuoksuvia vaalean punaisia ja hekumallisia tumman punaisia. Anni-mummu tuli polkupyörällä mökille vielä 80-vuotiaana vihta tarakalla ja saunoi itsensä melkein tainnoksiin. Mustatukkaisena temperamenttisena tätinä hän säilyi koko elämänsä. Tukan harmaantumista hän ei kerta kaikkiaan sietänyt. Musta Henna astui silloin kuvioihin. Mustatukkaisena hän myös meidät jätti 83-vuotiaana itselleen mitä rakkaimmassa paikassa, eli saunassa sydänveritulpan saaneena. Salasi veritulpan jalassaan kohtalokkain seurauksin.

Honkaranta (kuva)
Vuorenkilpiä (kuva)

15.5.2010
Vanhusten kohtelusta. Taas.
Siis takaisin ruokailussa avustamiseen… Palvelukeskuksen hoitajat olivat sitä mieltä, että tässä vapinavaiheessakaan isää ei saanut auttaa syömisessä, vaikka ruoka ei suuhun osunut. Heillä kun oli tämä ”kuntouttava ote”! ”Ei haittaa vaikka menee vaatteille” sanottiin. ”Ei haittaa, vaikka ruokailu kestää” sanottiin. Minäpä siitä ärähdin pahemman kerran. Isän tulee saada päivittäisen ravintonsa. Me emme maksa vajaasta ja kylmästä ateriasta. Me emme myöskään tässä tapauksessa maksa vaatteiden pesusta. Avustin isää aina kun olin paikalla. Muina päivinä avusti äiti. Kuten arvata saattaa, joidenkin suosikki EN ollut…

Pro Henri kirjoittaa vanhusten kohtelusta otsikolla
Vanhukset, nuo vanhainkodin ongelmajätteet 
Ajatuksia vanhusten ruoasta (oma kirjoitus 07.05.2010)

20.5.2010
Mopoilusta ja autoilusta

Mopoilua sarvikuonojen keskellä  (oma kirjoitus 25.8.2010)

21.5.2010
Liity Suomen Senioriliikkeeseen!
Sain tänään postissa Suomen Senioriliike ry:n lehden 1/2010. Siinä on taas paljon tärkeää informatiivista ja ideoita antavaa asiaa. Lehden saa liittymällä Suomen Senioriliikkeen jäseneksi. Kaikki me vanhenemme, tarvitsemme kipeästi nykyisten ja tulevien vanhusten asioita ajavan mahdollisen suuren joukon. Sellaisen joukon, joka ei toimi puoluepoliittisten intressien mukaan.

Liity Suomen Senioriliikkeeseen
Suomi.fi-portaali

22.5.2010
D-vitamiinia vai lonkkahousut?

Tähän otsikkoon antoi aiheen isälleni tilattavat ”lonkkahousut”. Hieman huono omatunto on nyt kyllä. Minun olisi pitänyt huolehtia siitä että myös isä saa tarvittavan D-vitamiinimäärän vuorokaudessa. Semminkin, kun hänellä on selkäranka ihan sökönä ja nivelrikkoa ainakin lonkissa.

D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan Suomessa kaikille yli 60-vuotiaille (THL)
Ravitsemussuositukset ikääntyneille 2010 (Valtion ravitsemusneuvottelukunta)
D-vitamiinista Tohtori.fi-sivustolla 
Lonkkahousut (kuva)

26.5.2010
Viitosvaihteella koko päivä

Keltainen kukka (kuva)

30.5.2010
Mökkitalkkarin neljännen kesän toinen aamu Tammijärven rannalla

Moposkootterin kuva  artikkelissa Maalaishapen puutetta!  07.09.2009)

30.5.2010
Honkarannan eläimiä


31.5.2010
Kaislan polttoa aamuvarhaisella

Tänään on niitetty kaisloja (oma kirjoitus 19.08.2009)
Sivulla kuva niittokoneesta

4.6.2010
Lääkäreistä ja lääkäreistä – hieman potilaastakin

Úsobrnon kylää halkova pikku joki jossa hoidin kipeitä nilkkojani (kuva)
Sonja-sisko kahlaa jääkylmässä vedessä pelkästä myötätunnosta (kuva)

7.6.2010
Lupiinit ja muut vihulaiset

Kaivinkoneen pilaamaamasta tiestä  artikkelissa
Mökkitalkkarin neljännen kesän toinen aamu Tammijärven rannalla

(oma kirjoitus 30.05.2010)
Kuvia myös kirjoituksessa Maalausta, muistelua ja mökinlaittoa (4.5.2010)

9.6.2010
Kukko Kieku kylvyssä

Kieku kylvyssä (kuva)
Chico ja Kieku (kuva)
Kukkokiekuu (midi-tiedosto) on poistettu. (Saunalahden kotisivu on lopetettu.
WordPressiin ei saa ladata äänitiedostoja)

10.6.2010
Voi harmin hampaan alunen!

Turun murteesta ja hammashoidosta (oma kirjoitus 03.05.2010)

13.6.2010
Myrsky mökillä – ajatuksia mopoilusta ja muista asioista

Ruotsinpyhtää :: Strömfors
Ahvenkosken historiaa
Loviisa
Myrskypäivä (kuva)

14.6.2010
Ken jaksaa huutaa

Ken jaksaa huutaa saa apua, toteaa lääkäri ja professori Pentti Huovinen artikkelissaan ” Tyhjä jääkaappi” 7.10 2006. Kirjoitus on yhtä ajankohtainen tänään kuin se oli kirjoittaessa.

Tyhjä jääkaappi (Pentti Huovinen 7.10 2006)
Vanhuuden varjossa (Pentti Huovinen 21.1.2007)
Nälkiintyvätkö vanhukset? (Pentti Huovinen 17.10.2008)
Vanhus voi kuolla nälkään Suomessa (Sirkka-Liisa Kivelä)
Omia kirjoituksia:
Huolestuneisuus isästä on hieman helpottunut (19.06.2010)
Ajatuksia vanhusten ruoasta (07.05.2010)
Valviralle kirje vanhusten ruokailusta ja kuntouttavasta hoito-otteesta (26.09.2010)
Kirjoittamani kirjeen (otteita) voit lukea täällä

Forssan kaupungille täydet pisteet vanhusten ruoasta! (08.01.2011)
Yhtä lepopäivää koko päivä (10.01.2011 – osio)
Omia kuulumisia plus Iltalehden artikkelin ruotimista ja väärän tiedon oikaisemista (20.10.2012)
Porilainen kauravelli (12.11.2012) 

19.6.2010
Huolestuneisuus isästä on hieman helpottunut

Kun en siitä omin voimin päässyt irti, päätin ottaa härkää sarvista. Lähetin sähköpostia isän hoitopaikan johtajattarelle ja pyysin keskusteluaikaa. Hän ymmärsi tilanteeni ja viestitti ”tule heti huomenna”. Niin ajelin eilen Elimäelle.

Kaino-isän viimeinen visiitti mökille Vuosi oli 2007 (kuva)
Ajatuksia vanhusten ruoasta (oma kirjoitus 7.5.2010)
Ken jaksaa huutaa (oma kirjoitus 14.6.2010)
Kotona asuvien vanhusten olot ja avunsaanti (oma kirjoitus 24.9.2010)
Forssan kaupungille täydet pisteet vanhusten ruoasta! (oma kirjoitus 8.1.2011)
Valviralle kirje vanhusten ruokailusta ja kuntouttavasta hoito-otteesta
(oma kirjoitus 26.9.2010)
Kirjoittamani kirjeen (otteita) voit lukea täällä
Yhtä lepopäivää koko päivä (oma kirjoitus 10.1.2011 – osio)
Omia kuulumisia plus Iltalehden artikkelin ruotimista ja väärän tiedon oikaisemista
(oma kirjoitus 20.10.2012)
Porilainen kauravelli (oma kirjoitus 12.11.2012) 

20.6.2010
Mökkitalkkarin aamutoimia
accu-skKatsoin kateellisena toissailtana kun saunavieraat kantoivat tuomansa vesikanisterit kellariin. Muut kantavat isot sylilliset puita sisään. Minulla on käytössäni kottikärryt, niillä saan kyllä tuotua rapun viereen vaikka kolme sylillistä kerralla… Miten joku juoksee ihan ilokseen? Tai kävelee reippaasti ja puhua pulputtaa vielä samalla! Tai ui…Minä vain kävelen omaa tahtiani vaikka maanjäristys tulisi. Minä en oikeasti pelastuisi yhtään mistään…

Honkarannan sää 20.6 (kuva)

22.6.2010
Mopoilua sateessa ja laajakaistaongelmia
Odotellessani toiveikkaana sateen loppumista leikkasin Chicon turkin. Poika oli ilmiselvästi mielissään. Varmaan oli ollut hieman hiki viiden sentin turkissa. Nyt hän kyllä näyttää hieman ”Biafran lapselta”; varsikin kun pieni helmihammasrivi on näkyvissä koko ajan johtuen mahtavasta alapurennasta. Oikeastaan hän näyttää enemmänkin Muumilaakson Möröltä…


23.6.2010
Metsäneläin visiitillä
Linnut laulelivat aamulaulujaan ja rauha oli maassa kunnes yhtäkkiä kuului talon takaseinässä raapaisuja, sitten aikamoinen tömähdys ja sen jälkeen sielun pohjiakin raastava karmea ääni. Se ei ollut murina eikä vikinä vaan joku eläimellinen kiljunta. Sama tapahtui melko heti vielä toistamiseen. Minä olin kauhusta ihan poissa tolaltani. Se ääni oli niin kammottava. Ihan hullua; olihan valoisa aamu ja tiesin, että karhu se ei ole. Kettuakaan emme ole täällä nähneet koskaan. Emme myöskään ilveksiä, vaikka niitäkin on tavattu näillä seuduilla…


25.6.2010
Iloista Juhannusta!
juhannus2010-skChico paimentaa melkein kaikkea, mikä liikkuu. Kärpäset ovat niitä inhottavimpia, emäntä ei saa rauhaa ennen kuin kärpäslätkä on haettu ja häiritsijä tuhottu. ”Nyt on kuollut” totesin, nukutaan taas. Ei kulunut kuin puolisen tuntia, niin sama ralli oli edessä. Silloin päätimme tulla alakertaan jatkamaan unia. Chico ilmoittaa myös ampiaiset, mehiläiset, kimalaiset ja vastaavat pörräävät hyönteiset. Niitä kaikkia kutsutaan Pörriksi.

Valkokukkainen juhannustervehdys (kuva)

27.6.2010
Juhannuspuuhia Honkarannassa
Olen rakentanut kivipolun kukkamaan ja viinimarjapensaiden väliin.
Siinä on hyvä tallustella kun satoaika koittaa. Samalla pitää tietysti rikkaruohot kurissa. Toivottavasti. Nyt rakensin niin jykevistä kivistä, ettei Matias-myyräkään jaksa sitä myllätä. Toisessa kukkamaassa reunakivet tuppaavat olemaan aika usein mullin mallin!


28.6.2010
Vesijetin jalanjälki Tammijärvessä
Eilen illalla sellainen kaahasi ”runtia” ison järven kautta tänne meidän rantavesiin peräti kolme kertaa. Eipä kuljettaja piitannut viittomisistani. Joko oli tyhmä tai piittaamaton. Tulin siihen tulokseen että molempia. Asialla on ilmeisesti joku suhteellisen uuden naapurimme ruokakuntaan kuuluva Ristniemen kyljessä. Nuorta ikäpolvea näytti olevan. Silti luulisi, että minkä tahansa vesikulkuneuvon kuljettaja olisi perehtynyt vesiliikennelakiin, kuten kuuluu. Tämä nuorimies ei?

Valtion Ympäristöhallinto
Vesilaki

Jokamiehenoikeudet – Lainsäädäntöä ja käytäntöä
Oikea kesä on vihdoinkin täällä! (oma kirjoitus 29.06.2010)

29.6.2010
Oikea kesä on vihdoinkin täällä!
Itsepäisyyskin voi joskus olla siunaukseksi. Rähkin ja lepään, seuraavana päivänä rähkin taas. Ja lepään hieman vähemmän. Niin se kunto kohenee ja mieliala sen mukana. Ei voi eikä saa antaa periksi! Muuten hukka perii ja olen ennen pitkään happiviiksien armoilla. Siihen en kerta kaikkiaan suostu, eihän silloin voi edes matkustaa – ainakaan lentäen. Se vasta typerää on!

Lue viime kesän kaislan niitosta artikkelissa Tänään on niitetty kaisloja! (19.8.2009)
(myös kuva niittokoneesta)

30.6.2010
Mietteitä ihmisten uskosta ja maalaiselämästä
valkoapila-skEn sano ettei kirkko huoneena olisi tärkeä; se on  ihmisille tärkeä, jotta he voivat tavata kaltaisiansa. Ja onhan se tärkeä myös hiljentymispaikkana. Ihmiset siis tarvitsevat kirkkonsa ja rituaalinsa – Jumala ei. Minun mielestäni. Jumala tai Korkein Voima (tai mitä nimitystä kukin haluaa käyttää) on minulle läsnä missä tahansa. Luonnossa; metsässä ja merellä. Ja ennen kaikkea hiljaisuudessa. Joku tarvitsee ikioman hengellisen kotinsa. Kuten myös oman uskontokuntansa. Niin saa ollakin. Minulle on sama mihin kirkkokuntaan joku kuuluu. Vai kuuluuko. Minun tehtäväni ei ole karsinoida ihmisiä. Kuten ei myöskään tuomita. Tai arvioida kuka uskoo oikeimmin. Jätän senkin Viisaimman huomaan.

Valkoapila (kuva)

7.7.2010
Lapsuuden kesät ja leikit Honkarannassa
08-10_lapset-skMinä en muista mitä lapsena söimme. Minulla oli aina (silloinkin) niin monta omaa ”projektia” käynnissä, ettei se ollut pienimmässäkään määrin tärkeää. Varmaan äiti kuitenkin teki ihan hyvää ruokaa, koska kaikki kasvoimme kunnon aikuisiksi. Muistan kuitenkin että hän teki maailman parasta rieskaa. Rengasmunkkejakin paistoi, neljälle omalle lapselle ja heidän kavereilleenkin. Ja lettuja ja mustikkapiirakkaa.

Isä Kaino ja koiransa Tepsu (kuva)
Hannulan lapset ja Elfströmin tytöt (kuva)

8.7.2010
Mökkihommia ja muisteluita sadetta odotellessa
Honkarannan pihalaatoitus on aitoa käsityötä. Isä oli muurari. Oikein kuuluisa sellainen. Kun haluttiin kunnon takka tai lämmittävä kakluuni, kutsuttiin Hannulan Kaino hommiin. Ja varsinkin jos haluttiin hyvin paistava leivinuuni. Muuratessa jäi aina enemmän tai vähemmän laastia yli. Silloin isä teki muotin ja valoi jämistä laatan. Tai valoi sen suoraan maahan. Laatat kuskasi sitten tänne. Vähitellen laatat peittivät koko pihan sekä käytävän kivirappusille asti. Ei siihen maailman aikaan liiemmälti ylimääräistä rahaa ollut. Otettiin tarpeita mistä saatiin. Isälle ne kelpasivat hyvin, kuten muullekin perheelle.

Ultrakevyen lentokonen edustus Suomessa
Chico ei tykkää Pörreistä artikkelissa Iloista Juhannusta! (25.6.2010)

9.7.2010
Huh hellettä!
aamu_2010-07-skViime kesänä oli yhtenä päivänä varsinainen ilotulitus; ukkonen kiersi koko järven: aloitti lounaasta Loviisan suunnasta, kiersi Ruukkiin ja Pyhtäälle, sen jälkeen saavutti Koskiston. Salamointi oli suorastaan mahtavaa. Silloin minua pelotti. Pakkasin jo tärkeät tavarat; läppärin ja puhelimet, lompakon ja tärkeät paperit valmiiksi. Vielä Koskiston suunnalta ukkonen olisi voinut kääntää suuntansa suoraan yli järven tänne. Eipä onneksi kääntänyt vaan jatkoi matkaansa eteenpäin kiertäen käytännössä koko järven. Sen jälkeen siitä olikin puhti poissa.

Aamuinen järvinäkymä (kuva)

10.7.2010
Peloista ja fobioista sekä lisää muisteluja
mokki_2009-skKun olin lapsi ja asuimme Pyhtäällä, meillä oli tapana uida Kymijoessa. Niillä tienoilla virtaus oli melkoinen. Stockforsin tehtaiden alapuolella oli kuitenkin suvantokohta, jossa meillä oli tapana käydä uimassa. Minä olin silloin varsinainen vesipeto ja tykkäsin sukeltamisesta. Kerran kävi sitten niin, että sukelsin hieman liian jyrkästi. Jouduin johonkin vedenalaiseen uppotukkien ja vesikasvien ryteikköön. Silloin iski sanoin kuvaamaton paniikki. Totta kai minä sieltä pintaan nousin, vaikka siinä kohtaa luulin että hukun. Siihen loppuivat sukellukset. Ikävä kyllä vesikasvien pelko ei ole hälvennyt.

Honkarannan ”ulko-olohuone” (kuva)
Kuutamo valaisee Tammijärven pikkusaaren (kuva)

14.7.2010
Helteen kurituksessa
Juuri siihen bussivuoroon oli tulossa paljon matkustajia ja bussiin pääsy kesti aivan liian kauan. Eipä siinäkään olisi ongelmia ollut, jos Kampin laituritiloissa olisi kunnon ilmastointi. Eipä ole! Kummallista, että suurella rahalla tehdään sinänsä hieno bussiterminaali, mutta ilmastointi on pahasti pielessä. Laiturilla oli kuuma ja todella huono ilma… En minä voinut sinne väliin tunkea ”anteeksi, mutta minulta loppuu happi; voisinko päästä jo bussiin?” Siispä odotin. Kävi mielessä jättää koko vuoro väliin. Matkalaukku oli kuitenkin jo lastattu, joten ajattelin että kupsahdan sitten jos kupsahdan…


15.7.2010
Mietteitä luonne-eroista, kulttuureista ja kielistä
Vaikka olenkin luonteeltani (ja ulkonäöltäni) kuten isäni, niin puheen pulputus ja kirjoittaminen ovat kyllä äidin perintöä. Meidän perheessämme on myös halattu ja taputeltu paljon. Sukupuolesta riippumatta. Se on kai sitten itä-eteläsuomalainen tapa. Tai ainakin meidän perheemme tapa. Lounais-Suomessa sellaisia tapoja ei ole ja se on joskus aiheuttanut väärinkäsityksiä. Olen läksyni oppinut. Korkeintaan taputan olkapäälle; en enää koskaan halaa. Muutama noloutta aiheuttanut kerta on riittävästi.


18.7.2010
Missä on raikastava sade, missä kesäinen ukonilma?
Kyllä mökkielämä oli yhtä luksusta. Mitä väliä sillä on jos on hyttysiä ja paarmoja? Tai jos supikoira kävelee vastaan? Se on sentään aika pieni otus. Mökillä on oikeaa maata jalkojen alla, ihanaa mäntymaastoa ja viileää nurmikkoa. Mökillä on järvi johon pulahtaa ja leppeä tuuli virkistystä tuomassa. Skootterilla porhaltaessa kuumakaan ilma ei haittaa, lämmin tuuli suorastaan hyväilee pelkkään kesäpuseroon verhoilua ihoa! Maaseudun kesää ei voita mikään!


19.7.2010
Kannattaa marista välillä :-D
kaste-skTurkulaisiin tomaatteihin olen kovin pettynyt – varsinkin Elimäen Pestosta ostamieni jälkeen. Että ne olivat hyviä! Aivan kuin isäni Honkarannan auringon hellimässä ympäristössä kasvatetut. Asteikolla 0-10, Kymenlaakson tomaatit saavat kympin; turkulaiset nippa nappa viitosen. Tulee mieleen että miten niitä täällä päin kasvatetaan keskellä kesää. Kuoret ovat liian paksuja ja kovia. Kesätomaatin makeuttakaan ei ole.
:-C Lohdutukseksi sanottakoon että Lounais-Suomen uudet perunat puolestaan ovat Suomen parhaita! Sitä ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa niistä, jota mökkiaikanani ostin. Parin ostokerran jälkeen siirryin takaisin vanhoihin perunoihin; siihen jauhoiseen sorttiin.

Kastepisara (kuva)

23.7.2010
Kirjallisuus lukukieli äidinkieli tunnekieli
Olen kyllä tottunut kääntämään kielikatkaisijaa aivoissani nopeastikin. Poikani, isäni ja koiran kanssa suomea, äidin, siskon ja veljien kanssa ruotsia. Paitsi jos vaimot ovat läsnä niin suomea… Kouluaineet (varsinkin matematiikka) ruotsiksi, sosiaali- ja terveysasiat (vanhusasiat) suomeksi. Sillisalaatilta kuulostaa, mutta ei ole yhtään vaikeaa. Se käy sekunnissa! …Yksi ainoa ala on kuitenkin vain suomeksi ja se on tunnekieli. Rakastua ja rakastaa; olkoon se mies, lähimmäinen, metsä, meri tai luonto yleensä; sitä osaan vain suomen kielellä. Ruotsinkielessä ei edes ole olemassa kaikkia niitä sanoja, joita tarvitaan rikkaaseen tunneilmaisuun.

Ulko-olohuone eli Honkarannan parveke (kuva)

27.7.2010
Mielenkiintoinen ja antoisa työpäivä
praha_ilta-skOnneksi tšekit ovat ylpeitä maastaan, historiallisista rakennuksistaan ja linnoistaan. Niitä kunnostetaan edelleenkin, jotta he itse ja maassa vierailevat turistit saisivat kauneudenkaipuulleen vastinetta, mutta myös siksi että ”mustasta ajasta” historiassaan ei jäisi jälkeäkään. Ei ainakaan muualla kuin sen kokeneiden ihmisten sydämissä. Siskonikin miehensä kanssa ovat tehneet 1600-luvulta peräin olevaan myllyyn suojamuureineen todella kauniin kodin itselleen.

The Military and Hospitaller Order of Saint Lazarus of Jerusalem
(Pyhän Lasaruksen ritarikunta)
Joitakin töistäni: http://elsinkotisivu.wordpress.com/2014/02/16/order-of-saint-lazarus-of-jerusalem/
Vaakunoita
Pyhän Lasaruksen ritarikunnan risti vaakunoineen (kuva)
Pyhän Lasaruksen ritarikunnan myöntämä ansiomerkki (kuva)
Kaksi päivää yhtä sillisalaattia (oma kirjoitus 22.10.2010)
Prahan yö (kuva)
Olutravintolan seinämaalaus (kuva)

28.7.2010
Työahdistuksesta ja helteen siedosta
En voi tulla muuhun tulokseen, kuin että koko artikkeli on leikkimielellä tehty. Olkoon miten vain; silti se heijastaa hyvin nykyajan tietyn ikäpolven tapaan mieltää ja käsitellä asioita ja lisäksi käyttää sellaisia määritelmiä kuin ahdistus, masennus, tuska, burnout ym. sanoja kovin heppoisin perustein. Tässä artikkelissa tosin vain ahdistus ja tuska mainittiin.


3.8.2010
Huolettomuuden opettelua ja piknikkiä

Mieli on tällä hetkellä aika huoleton. Istuskelen keittiössä ja luen tietokonelehtiä. Lainasin aikamoisen läjän ystävältäni Eijalta. Molemmat olemme ”vanhoja tätejä” (nuorempien mielestä), mutta aikamoisia tietokonefriikkejä kumpikin! Eija on lisäksi ihan ammattitasoinen valokuvaaja… Huolettomuus on tietoisen opettelun tulos. Isä ja äiti voivat tällä hetkellä suhteellisen hyvin ja heistä huolehditaan.

Hermoilusiemeniä (oma kirjoitus 29.06.2010)

5.8.2010
Pientä ikävöintiä ja mustalaismusiikkia
Vieraalla maalla ei aina ole helppoa. Kun on kotonaan, kaipaa kaukana olevia omaisiaan ja ystäviä; kun on entisessä kotimaassaan kaipaa kotiaan. Niin se on kaikilla kahden (siskoni kohdalla kolmen) maan kansalaisilla, joita olen tavannut. Tärkeintä on kuitenkin se, että tietää olevansa rakastettu ja muistettu; missä sitten onkin… Kaipaan siskoani aika usein kovastikin. Onneksi meillä on Skype! Ja vaikka ei olisikaan, niin emme koskaan kadota toisiamme.

Viulisti Pavel Šporcl

9.8.2010
Päivä savusumussa
2010-08-08_savusumu-skKeräsin äkkiä tavarani sisätiloihin ja sain suljettua yläkerrankin ikkunat… Tuuli tuli sisään sellaisella voimalla että pelkäsin lasien rikkoutuvan. Sen jälkeen juoksin rantaan. Viiletin valkoisessa puuvillabatistiyöpaidassani kuin mikäkin haamu laittamassa paikkoja ”myrskykuntoon”. Muka. Tiesin kyllä että kunnon myrskyssä lähtee vaikka puutarhakeinu! …Katselin huolestuneena korkeita mäntyjämme jotka huojuivat minun mielestäni vaarallisen paljon; pitäisikö kuitenkin mennä alakertaan? Kuka sen tietää; joku niistä ehkä rojahtaa katon läpi. Juuri kun olin päässyt takaisin sisätiloihin ja henkäissyt helpotuksesta, niin mitä teki puhuri? Se vain kuoli yhtä äkkiä kuin oli syntynytkin.

Savusumuinen aamu (kuva)
Yhtä savusumuinen iltapäivä (kuva)

10.8.2010
Hobby Hall ja muut katalogifirmat – eikö sana kuulu vai eikö se tehoa?

Pitääkö saada aikaiseksi joku laki joka suojaa vanhuksia kaiken maailman katalogin lähettelijöiltä? Ainakin heitä, joiden eläke plus asumistuki on niin pieni että käyttöraha vuokran, ateriapalvelu- ja ruokakaupan laskun ym. pakollisten menojen jälkeen on suurin piirtein yhtä kuin nolla ja jotka eivät edelleenkään kunnolla ymmärrä euron arvoa. 


13.8.2010
Saunavieraita Honkarannassa
Aamusella kun kävin Ruotsinkylässä ruokakaupassa, näin sitä vastoin ennennäkemättömän määrän valkoisia perhosia! Tavallisia kaali- tai lanttuperhosia olivat; kauniita silti parveillessaan isona joukkona tien pientareella tai istuessaan maassa rinta rinnan kuin pienet purjeveneet. Kaupassa kävin siksi, että piti ostaa Oivariinia. Se oli melkein lopussa ja odotin mieluisia vieraita. Poimin kermaviilin johon kotona lisäsin paljon tilliä, mustaa pippuria, hieman sokeria ja suolaa ja sitruunamehua. Lisäksi ostin kuohukermaa ja Lapinjärven leipomon oikein maukasta paperipussiin pakattua vaaleaa leipää. Kun pääsin kotiin, huomasin että olin unohtanut Oivariinin…

Boy – Ihanaa silliä!

15.8.2010
No, en minäkään sentään aivan kaikkea tiedä

Mopoileva hymiö (kuva)

16.8.2010
Kaino Vilkastus! :-)

Siinä jutellessamme näin isän ruutupaidan vilahtavan aulassa, hieraisin silmiäni ja katsoin toisenkin kerran. Huoneeseensa oli menossa reippaalla vauhdilla – ilman rollaattoria! …Minä halasin isää ja kysyin että miten sinä nyt noin lähdit? ”no kato, kun mulla on nää jalat” hän vastasi ilkikurinen ilme kasvoillaan…

Veteraanitunnuksen metsästys (oma kirjoitus 16.04.2010)

17.8.2010
Ajatuksia mökkielämästä Honkarannassa
Mökkiparveke on iki-ihana paikka! Istuskelen täällä iltaisin aina kun voin. Täällä en edes pelkää pimeää, vaikka se nytkin ympäröi minut kuin musta vaippa. Pieni pöytälamppu valaisee neliömerin verran, parvekkeen valkoiset kaiteet ja läheisen männyn rungon. Muu maailma on pelkkä mustaa lukuun ottamatta järven toisella puolella muutaman mökin pihalla tuikkivia ulkovaloja. Hiljaisuudellakin on ääni. Pieni kohina tai jotain. Tuuli se kai on vaikka ei edes tuule. Harvakseltaan kuuluu loiskahdus, kala se vielä jossain hyppelee…


20.8.2010
Koppis yöpaseerulla
koppis-skMökkiparvekkeen liikenne on hiljainen. Sen verran viileää on, etteivät yökköset tai muut mielenkiintoiset perhoset liiku. Pitkäkopiset hämähäkit käyvät kurkkimassa lattiaraoista. Ovat kuitenkin varsinaisia arkalaisia; heti luikkivat pakoon, kun huomaavat liikettä, joten niiden kuvaaminen ei vielä ole onnistunut. Pieni koppis sitä vastoin oli lähtenyt yöpaseerulle…

Kuvakollaasi koppakuoriaisesta parvekkeella:
Kuva 1 :: Kuva 2 :: Kuva 3

23.8.2010
Loppukesän töistä ja perhosten keräilystä
mittar-skKun muut ihmiset menivät yöpuulle, meidän perhe lähti Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan kylkeen yöperhosjahtiin. Isossa valkoisessa pakettimersussa oli hyvät perhosvalot (ja vahva akku!). Isäntä luki autossa lehtiä ja me muut pyydystimme perhosia. Seuraava päivä olikin yhtä perhos-souvia, kun hengettömiä perhosia pingotettiin styroksista valmistamiini perhoslautoihin kuivumaan… Mökillä Rymättylässä teimme perhosille jopa yöbaarin; olutta ja siirappia vaahtomuoviin ja valoa tehosteeksi. Voi perhosia; surman suuhun joutuivat! Kerran viritimme lisäksi valkoisen lakanan tehostamaan jahtia. Se ei kuitenkaan ollut hyvä idea; saimme saaliiksi myös liudan lepakoita!

Juha Lemmetyisen valokuvia: Etusivu :: Perhoset
Yökkönen ja mittari (itseottamia – kuvat)
Päivän työsarka (Honkarannan eteläpiha: Kuva 1 :: Kuva 2

25.8.2010
Mopoilua sarvikuonojen keskellä
kuutamo1_2010-08-skAjelimme peräkanaa; traktori edellä ja minä perässä. Päätin sitten suoralla ohittaa, koska haisi pakokaasulle. Se ei ollutkaan traktorimiehen mieleen – koska huomasi että skootterin selässä olikin pienikokoinen nainen? Vai koska skootterin ei yleensä sovi ohittaa? Kun huomasi aikeeni, kiihdytti sen mitä traktorista lähti. No eihän siitä lähtenyt, siispä ohitin.. No, Malmin kaupalla tämänpäiväinen sarvikuono huomasi kaiken kukkuraksi että mopoa kuljetti TÄTI! Minua hymyilytti. Enpä kuitenkaan morjenstanut…
Se typeryksistä liikenteessä.

Ulko-olohuone, eli mökkiparveke illan pimeydessä (kuva)
Kuutamo Tammijärven yllä (kuva)

30.8.2010
Jopas on mökkiparvekkeella viileetä!
2007_maalis-honkaranta-sk
Lauantaina pidimme isälle luvatut kahvikekkerit.
Olin sopinut palvelutalon johtajan kanssa, että voimme kahvitella heidän oleskelutilansa suuren pöydän ääressä. Ensin katoin veljeni kanssa pöydän kauniiksi, sitten kävin kysymässä isältä maistuisiko kahvi. Isä oli huoneessaan; puoliksi nukkui. ”Voisin minä tullakin” totesi. Oi sitä ilmeen kirkastumista kun huomasi että meitä on enemmänkin paikalla ja kakkua oli tarjolla. ”Helenakin on täällä” (äiti – se tärkein) ja ”kato, Seppokin!” (isän hyvä ystävä).

Honkaranta lumimyräkässä marraskuussa 2006 (kuva) sekä
Vuonna 2007 maaliskuun aurinkoisessa lumimaisemassa (kuva)
Vanha kompressori (kuva)

31.8.2010
Syksy on tullut Honkarantaan
aamu_2010-08-31-skAamu oli kaunis; usva tanssi järvellä ja aurinko esitteli ensimmäiset oranssit säteensä. Mittari näytti kahta lämpöastetta. Ei muuta kuin lämmintä ylle ja kamera kainaloon ja ulos kuvaamaan aamua. Nyt kello on jo puoli kahdeksan, aamun taika on hävinnyt, aurinko loistaa jo korkealla. Aamun kylmyydestä huolimatta meillä täällä tuvassa on mukavan lämmintä. Tuli rätisee hellassa ja pian on aamiaisen aika.

Aamu-usva järvellä (kuva)

2.9.2010
Päivän tapahtumia ja mietteitä iästä
yokkonen2a-sk
Monet myrskyisät elämänvaiheet on eletty; ilon ja onnen kukkulat ja surun ja turhautuneisuuden syvät laaksot läpi käyty. Nyt yritän opetella seesteisyyttä. Aika paljon oppimista vieläkin on. Minusta on kovin vapauttavaa se, ettei enää ole tarvetta osoittaa kenellekään mitään, voi olla oma itsensä, ei tarvitse seurata muotia eikä tälläytyä ”viimeisen päälle”. Siis jollei halua. Välillä haluan. :-) On mukava jututtaa lapsia, nuoria ja vanhuksia; ketä tahansa. On ihanaa kun ei ole tarvetta karsinoida ihmisiä eikä asioita. Eikä suostua itse karsinoitavaksi.

Kaksi kuvaa keltaisesta yökkösestä suurine silmineen: Kuva 1 :: Kuva 2

3.9.2010
Villasukat – ihanat ja joskus hämmentävät
…Tässä kohtaa isän villasukat saapuivat estradille. Kauniin harmaat, varsissa vihreät, punaiset ja keltaiset raidat. Mitä muuta hänellä olisi ollut jaloissaan, kun muita ei silloinkaan suostunut käyttämään? Lisämausteena ”business”luokan kanssamatkustajille äidillä oli päässään tummanvihreä virkattu lierihattu. Varmaan vielä joku tekokukka koristeena. Käsityöihminen kun on…


4.9.2010
Siivousta, klapien kuskaamista ja mökin lämmitystä
solnedgang_2010-09-skUskokaa tai älkää, nyt en istu parvekkeella. Ovensuussa kylläkin. :-) Tunnen itseni melkein eränkävijäksi, laavun tai teltan korvikkeena toimii superlämmin makupussi. Haluan kuulla kun tuuli ulvoo nurkissa, humisee valtavien honkien latvoissa ja kohisuttaa kaislikkoa…

Näkymä tuvan kulmaikkunasta järvelle (kuva)

8.9.2010
Mökkitalkkarilla on energia hukassa
polku-sm_2010-09-05-skOli mukava tulla kotiin. Ainoa inhottavuus oli tavaroiden purkaminen. Mukavaa on valo; kaikenlainen. Kiva on käydä lenkillä varsinkin iltasella. On lämmin eri tavalla kuin veden äärellä ja ilma tuoksuu jotenkin ”etelältä”. IHANA nukkua omassa leveässä sängyssä! Eikä pilkkopimeässä. Selkä suorastaan hymyilee ja parin kotona vietetyn yön jälkeen. Chico oli kyllä ensimmäisen yön ihan eksyksissä, nukkui sängyn alla ja päällä emännän jaloissa, kylpyhuoneessa ja eteisessä. Missään ei ollut mukamas hyvä. Ja tylsääkin on; ainakin kotosalla.

Mökkipolku (kuva)
Yksityiskohta edellisestä kuvasta
Minisydän (kuva)

10.9.2010
Keuhkovammaisena flunssan kourissa
Kauhea sepustus yhdestä flunssanalusta! Niinpä, koska minulle ja monelle muulle kaltaiselleni pienikään flunssa ei ole koskaan leikin asia. Se on jopa niin vakavaa, että joka kerta kun joudun menemään minkä tahansa vaivan takia terveyskeskukseen, lääkärikeskukseen, tai päivystykseen, mietin mihin ihme nurkkaan asetun, jotten saisi tartuntaa pärskiviltä ja yskiviltä kanssaihmisiltä.


13.9.2010
Ukonsieniä ja vanhempien kirjanpitoa

Joka päivä olen käynyt katsomassa joko ukonsienet alkavat nostaa päätään.
Eilen vihdoin huomasin muutaman pyöreän palleroisen kurkistavan pähkinäpensaan maahan varisseiden lehtien lomasta. Minulla on onnea. Näillä nurkilla ei kukaan usko, että ukonsieni on edes syötävä! Siispä saan pitää ne aivan itselläni. Riemukasta!

Ukonsieni (Wikipedia)
Sienien kuivatusta (kuva)
“Elämässä“ (Kelan lehti)

16.9.2010
Mummottelua – AUTS!
Lehti jatkaa: …on myymässä talonsa, jossa MUMMELI (!) on asunut viimeiset 20 vuotta. Jne… Jos haluaa, kirjoituksen voi käsittää sekä rasistiseksi että naisia alentavaksi yleensäkin. Mitä sitten, jos nainen joka omistaa (on varmaan omistanut vuosia) moottoripyörän, haluaa kokea jotain uutta? Kuka uskaltaisi kirjoittaa 62-vuotias vaari, ukki, ukkeli (mitä muita nimityksiä on?) lähtee kiertämään maailmaa moottoripyörällään? Ei kukaan… Mies jos saman päätöksen tekee, on hän rohkea seikkailija! Ja naisten ihailema. Minä voisin hypätä tarakalle heti! :-)


19.9.2010
Leelian lepotuolissa – äitinä olemisen ihanuus ja kurjuus
Äitinä olo on taas hiukkasen vaikeaa. En tiedä; ehkä minulla on asenneongelma? Niin itsenäisesti (itsekkäästi) en osaa elää, että pääsisin äitiydestä eroon. Eihän se ole mahdollistakaan. Jos on äiti, niin on; hamaan hautaansa saakka. ”Lapset” kuitenkin – olkoot minkä ikäisiä tahansa tuntuvat välillä toivovan, ettei meitä äitejä olisi. He kun ovat niin itsenäisiä. Paitsi niissä asioissa joissa tarvitsevat apuamme… Minä lisäksi satun olemaan vaativa äiti – sellainen joka odottaa kunnioitusta ja arvostustakin, vastauksia kysymyksiin ja avunantoa silloin kun pyydän. En minä mahdottomia pyydä. En koskaan.


21.9.2010
Kotihommia ja kokkausta
Pilkoin, pilkoin lihan aika suuriin paloihin, pikku pussillisen porkkanoita, pari isoa punaista paprikaa, kaksi chiliä (niitä mietoja) ja kolme isoa sipulia ja yhden ison valkosipulin (niitäkin olisi saanut olla kaksi). Voita pannulle ja ruskistin lihat useassa pikku erässä, jotka siirsin isoon uunivuokaan. Sen jälkeen lisää voita plus rypsiöljyä vokkiin, perään mustapippuria, timjamia ja erästä suorastaan ihanaa bulgarialaista pikanttia yrttimaustesekoitusta. Mausteet aina ensin, koska niiden maku tulee esiin parhaiten juuri näin toimien. Perään heitin kokonaiset valkosipulin kynnet ja sipulin sekä hakatut chilit. Kun tämä autuaallisen hyvälle tuoksuva sekoitus oli muhinut aikansa, kippasin sen lihojen päälle. Lisää voita ja öljyä pannulle (nyt kyllä Pekka Puska itkee)…

Kuralan Kylämäki 1950-luvun kotimuseo

24.9.2010
Kotona asuvien vanhusten olot ja avunsaanti

”Päättäjät” ovat päättäneet, että nyt satsataan kotihoitoon. Näin tietysti ennen kaikkea siksi, että halutaan säästää kunnan ja valtion rahoja. Siihen että vanhus voisi elää turvallisesti ja täysipainoisesti omassa kodissaan ei silti haluta satsata. On totta, että vanhus useimmiten toivoo saavansa olla omassa rakkaassa kodissaan niin kauan kuin mahdollista; mieluiten kuolemaansa saakka. Vanhus alistuu huonoihinkin elinoloihin ja suoranaisiin hoidon ja huolenpidon laiminlyönteihin, koska pelkää joutuvansa ”vanhainkotiin”.

Ikäihmisten palvelujen laatusuositus (2008)
Ikäihmisten palvelujen laatusuositus on päivitetty (2013)
STM hoito- ja palvelusuunnitelmasta: Sosiaalipalvelujen saatavuus
STM: Ikäihmisten hoito- ja palvelusuunnitelma – Opas työntekijöille ja palveluista vastaaville
Takuueläkettä aletaan maksaa 1.3.2011 (oma kirjoitus 29.01.2011)
Potilasasiamies ja sosiaaliasiamies auttavat
Kun potilas tai sosiaalihuollon asiakas kokee tulleensa sosiaali- tai terveydenhuollon palveluissa väärin kohdelluksi, hän voi selvitellä tilannettaan potilasasiamiehen tai sosiaaliasiamiehen kanssa.

25.9.2010
“Nokkapokkaa” porraskäytävän metelin takia
Sitten tapahtui kommunikaatio”virhe”. Hän lisäsi kuluneen fraasin ”lapset ovat lapsia”, millä hän mitä ilmeisimmin tarkoitti, että saavat juosta ja tömistellä ja hakata ovea niin kuin lystäävät. Vaikka kaksikymmentä kertaa yhden iltapäivän aikana. Siinäpä antoi samalla lapsilleen oivan opetuksen siitä, ettei kanssaihmisistä tarvitse piitata. Vanhempi poika istui tietokoneella ja seurasi kiinnostuneena keskusteluamme. Sai oikein mieluisan vahvistuksen oman toimintansa ”oikeutukseen”; onkin sopivasti juuri siinä iässä, jolloin kapinoidaan kaikkia sääntöjä vastaan.


28.9.2010
Roskapostista, blogin visuaalisesta ilmeestä ja kommentoinnista
hyvaa_syksya-skOlisi hyvä, jos blogia pitävät voisivat kiinnittää huomiota kirjoitustyyliinsä – siis siihen visuaaliseen puoleen. Musta ja varsinkin kirkkaat pohjavärit syövät tekstin ja niin sitä on hyvin vaikea lukea. Toinen ongelma on se mitä minä kutsun ”laatikkotekstiksi”, eli tekstissä ei ole kappalejakoa eikä aina edes rivinvaihtoa. Harmittavaista kun aihe on mielenkiintoinen, mutta lukemisesta ei tule mitään, koska teksti on liian tiivistä ja ehkä lisäksi pientä. Tai sitä ei kunnolla näe taustavärin takia. Sääli.

Iloista syksyä! (kuva)
Kotona asuvien vanhusten oloja ja avunsaanti (oma kirjoitus 24.09.2010)

4.10.2010
Maaseutulomailua
flugsvamp-skEilen kävin myös sienimetsässä. Tien toisella puolella on jonkin matkan päässä vanha sorakuoppa; niin vanha että seinämä on jo umpeen kasvanut. Arvelin siinä olevan hyvä apaja. Oikeassa olinkin, rinteen ”poukamissa” kasvoi karvarouskuja… Aikamoisen saaliin sain aivan pieneltä alueelta, huolimatta siitä että paljon oli yli-ikäisiäkin sieniä. Ilmeisesti täällä päin ihmiset eivät sienestä. Viisi litraa perattuja sieniä ämpärissä kävelin sitten turvallisesti ylös tietä pitkin, joka päätyi melkein talon nurkalle! Sienet ryöppäsin ja suolasin saman tien. Niistä saan monta annosta makoisaa sienisalaattia!

Punaisia kärpässieniä (kuva)

7.10.2010
Omaisen pohdintaa vanhusten oikeuksista hyvään hoitoon ja kohteluun
gren-sk
Tästä aiheesta en ole halunnut kirjoittaa. Enkä haluaisi vieläkään, koska se on minusta niin hankala. Vaikka miten pitäisit kieltä keskellä suuta, niin pieleen menee. Kirjoitan nyt kuitenkin – kaiken uhallakin. Saan varmaan haukkuja, mutta mitä siitä. Kyllä minä sen kestän. :-) Hoitajat ovat purkaneet tuntojaan mielipidekirjoituksissa ja varsinkin Internetin keskustelupalstoilla; rankoinkin sanoin silloin tällöin. Eiköhän tämä kirjoitus mahdu joukkoon ihan vain vastapainoksi.

Syysoksassa harsolehti (kuva)
Kotona asuvien vanhusten oloja ja avunsaanti (oma kirjoitus 24.09.2010)
Vanhusten perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen (oma kirjoitus 24.2.2010)
Eduskunnan välikysymyskeskustelu: Vanhusten hoidon ja oikeuksien turvaaminen (29.09.2009)
Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunion johtopäätökset lääninhallitusten selvityksistä ja havainnoista (18.02.2010)
Suomen perustuslaki
Otteita 

Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista
Otteita  
Ikäihmisten palvelujen laatusuositus (2008)
Ikäihmisten palvelujen laatusuositus päivitetty 2013 
Sosiaalialan ammattilaisen eettiset ohjeet
(Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry, Ammattieettinen lautakunta)

Lähihoitajan eettiset ohjeet (SuPer)


11.10.2010
Huono hengitys – huono uni?
ukonsieni1-skHuonounisuuteen ei ilmeisesti ole ratkaisua. Keuhkolääkärin kanssa päätettiin vuosia sitten kokeilla nukahtamislääkkeitä; unilääkkeitä kun en saa käyttää. En kyllä haluaisikaan. Ei niistä nukahtamislääkkeistäkään mitään hyötyä ollut; nukahdin yhtä hyvin kuin ilman niitä, mutta heräsin sen puolentoista tunnin kulutta kuten ennenkin ja yö jatkui yhtä katkonaisena kuin aina. Niin lopetin niiden käytön. Siispä kompensoin lyhyen yön päivätorkuilla.

Ukonsieniä: Kuva 1 :: Kuva 2 :: Kuva 3

12.10.2010
Katonmaalauksen jälkeen pohdin vammaisten arkielämän haasteita
Olen tavannut juuri sairastuneita, joille vaikkapa astmaan sairastuminen on shokki. On pelottavaa huomata, että yhtäkkiä ei pystykään hengittämään kuten ennen… Sitten on heitä joiden sairaus muuttuu identiteetiksi. Joka päivä pitää miettiä miten sairas on ja mitä kaikkea EI voi tehdä ja miten monta lääkettä joutuu käyttämään. Ja sitten olemme me sisupussit, jotka useimmiten annamme piupaut diagnooseille; elämme just niin kuin haluamme, kunnes törmäämme ylipääsemättömään esteeseen. Hetken aikaa siinä ihmetellään ja sitten jatketaan taas. Miten toimii ja suhtautuu, on tietenkin luonnekysymys. Lisäksi valitettavasti joutuu ”karaistumaan”, koska apua ei löydy.


13.10.2010
Onnellisten tunteiden aamu – ¡Felicidades Chile!
felicidades_chile-skOlo on eilisestä asti ollut melko liikuttunut. En varmastikaan pysty kuvittelemaan kuin murto-osan paikan päällä vallinneista ja edelleen vallitsevista tunteista; pelosta, toivosta ja nyt ilosta ja riemusta. Turha tässä on sen enempää minkään laatusia sanoja viljellä, olkaamme vain iloisia ja kiitollisia kaikkien pelastettujen ja heidän omaisensa mukana. Ja toivokaamme, että pelastustyö sujuu hyvin loppuun asti.

¡Felicidades Chile!

16.10.2010
Keittiön ehostusta edelleen, hipaisu Teneriffalla vietettyyn aikaan sekä viimeksi lukemaani kirjaan
Keuhkovammaisen kannalta katsottuna epämukavaa olivat pakokaasut; autoja on joka paikassa hirveän paljon. Silloin (vuonna 2000) minulle kerrottiin että suhteutettuna saaren väkilukuun autoja oli 1,5 per asukas. Ja sirocco, Afrikasta tuleva hiekkatuuli.
Huolimatta siitä, että asuin saaren luoteispuolella, hiekkatuuli raastoi keuhkoja. Hyvin kevyesti se ylitti Teiden huipun, peitti auringon keltaiseksi palloksi ja asettui hienon hienona ruosteen värisenä tomuna ihan joka paikkaan; myös keuhkoputkiin.

Eräästä oikein positiivisesta kokemuksesta Teneriffalta – ja ei-positiiviesta Aurinkorannikolta artikkelissa ”Pankkipalvelua Espanjassa”  (oma kirjoitus 10.11.2010)

18.10.2010
Rakkaat tavarat
punainen-skPaljon koristuksia kodissani ei ole. Muutamia kylläkin ja kaikki tärkeitä: valkoinen Oiva Toikan lintu, jonka olen saanut jo edesmenneeltä ystävältä. Sillä kaverina lasinen karmiininpunainen pikkulintu, jonka sain siskoltani. Molemmat ovat minulle ystävyyden symboleja. Iittalan pikkuruinen punainen kukkakupponen, vai mikä lie. Niitä tehtiin myös tumman sinisenä. Sen olen saanut periä äidiltäni. Siksi se on aina näkyvillä.

Tummanpunainen lasinen pieni ”kukkakippo” (kuva)
Lasinen mustepullo messinkikannella (kuva)
Messinkiastioita (kuva)
Vanha pöytälamppu (kuva)
Öljylamppu (kuva)

20.10.2010
Omia kuulumisia plus Iltalehden artikkelin ruotimista ja väärän tiedon oikaisemista

Eilisessä Iltalehdessä otsikon ”sotilaalla isoimmat eväät” alla käsiteltiin eri ihmisryhmien yhteiskunnalle aiheutuvia ateriakustannuksia. Mukana ovat varusmiehet, vangit, laitoksissa asuvat vanhukset, koululaiset ja päiväkotilaiset. Sinänsä hintatiedot ovat varmasti oikeat, mutta jotain aivan oleellista artikkelista puuttuu. Tai oikeastaan siihen oli sisällytetty yksi ryhmä joka ei kuulu joukkoon. Se on vanhukset. Herää kysymys miksi?

Ajatuksia vanhusten ruoasta (oma kirjoitus 07.05.2010)
Ken jaksaa huutaa (oma kirjoitus 14.06.2010)
Huolestuneisuus isästä on hieman helpottunut (oma kirjoitus 19.06.2010)
Kotona asuvien vanhusten olot ja avunsaanti (oma kirjoitus 24.09.2010)
Valviralle kirje vanhusten ruokailusta ja kuntouttavasta hoito-otteesta
(oma kirjoitus26.09.2010)
Forssan kaupungille täydet pisteet vanhusten ruoasta! (oma kirjoitus 08.01.2011)
Yhtä lepopäivää koko päivä (oma kirjoitus 10.01.2011 – osio)
Porilainen kauravelli (oma kirjoitus 12.11.2012)

22.10.2010
Kaksi päivää yhtä sillisalaattia
Kaiken kukkuraksi kaupassa oli punaiset paprikat tarjouksessa, joten innostuin sitten vielä ”siinä välissä” tekemään poltettuja paprikoita. Sellaisia syödään kaikissa Välimeren maissa; vaikkapa vain paahdetun leivän tai patongin lisukkeena. Paprikat olivat valtavia, joten halkaisin ne. Viisi kappaletta; määrällisesti niitä oli noin kilon verran. Laitoin uunin ylälämmölle 250 asteeseen. Ladoin paprikat foliolla vuoratille uunipellille ja kärvensin ne mustapilkulliseksi. Sitten ladoin ne kannelliseen vuokaan hikoilemaan. Kun paprikat olivat jäähtyneet, kuori lähtikin irti leikiten…

Artikkelissa myös ”poltettujen paprikoiden” resepti ja graafisista töistä…
Niistä lisää artikkelissaMielenkiintoinen ja antoisa työpäivä (27.7.2010)

26.10.2010
Valviralle kirje vanhusten ruokailusta ja kuntouttavasta hoito-otteesta

Ja haluan maukasta kunnolla tehtyä ja hyvin maustettua ruokaa. Ja lämmintä. En suostu maksamaan lounasravintolan hintaa hiutalemuusista ja aneemisen näköisestä lihakastikkeesta jossa ui pari lihapalaa. Haluan edelleen mustalla pippurilla, suolalla ja rypsiöljyllä maustettua salaattia joka ikiselle aterialle. Timjamikaan ei olisi pahitteeksi… :-) Ja haluan ruisleipää ja kunnon päällistä; en mitään E-koodi-kevytlevitettä. Yök! Muiden rakkaitten tavaroiden lisäksi haluan myös tietokoneeni kaikkine lisukkeineen niin kauan kuin pääni vähänkin pelaa. Ja Internetyhteyden.

Otteita Valviralle menneestä kirjeestä voi lukea täältä

Omia kirjoituksia:
Ajatuksia vanhusten ruoasta (07.05.2010)
Ken jaksaa huutaa (14.06.2010)
Huolestuneisuus isästä on hieman helpottunut (19.06.2010)
Kotona asuvien vanhusten olot ja avunsaanti (24.09.2010)
Forssan kaupungille täydet pisteet vanhusten ruoasta! (08.01.2011)
Yhtä lepopäivää koko päivä (10.01.2011 – osio)
Omia kuulumisia plus Iltalehden artikkelin ruotimista ja väärän tiedon oikaisemista (20.10.2012)
Porilainen kauravelli (12.11.2012)
Aluehallintovirastot:
Vanhusten ympärivuorokautisen hoivan ja palvelujen valvontasuunnitelma
Valviran selvitys vanhusten ympärivuorokautisesta sosiaalihuollosta: Riskikohteiden tehostettu valvonta käynnistyy (21.10.2010) PDF-muodossa täällä
Vanhusten ympärivuorokautisen sosiaalihuollon palvelut (Valvira/selvityksiä 3:2010)

28.10.2010
Vanhuksia verrataan jo huutolaisiin

Nimimerkki Tarja Tomera toteaa tomerasti seuraavaa: … ”nyt kun omaiset ovat ulkoistaneet vanhukset pois nurkistaan, huutolaisiksi  joutuvat myös lapsensa kasvattaneet ja kouluttaneet vanhukset. Ja hoito ei saa maksaa läheskään oikeita kustannuksia, perintöosuushan siitä pienenee”…

YLE-Kymenlaakso kirjoitti Kouvolan geriatrisesta tiimistä (josta ei sitten tullutkaan mitään)
Endokrinologiset sairaudet
Sinikka Torkolan blogi
Wikipedia huutolaisuudesta
Työeläkelakihistoria (Eläketurvakeskus)

4.11.2010
Valmistaudumme lääkärin vastaanotolle
Isä haluaa pitää kädestä kiinni. En minä tiedä miksi. Ei hän veljiäni kädestä pidä; minua vain. Olenko minä joku ”äitihahmo” kun olen nainen? Vaikka olenkin hänen tyttärensä?Kesän lopulla kun eräänä aamuna menin, hän oli huonolla tuulella; oikein känkkäränkkä. Kyllä me siitäkin selvittiin, kun vähän aikaa juteltiin ja syötiin Omar-karkkeja. ”Ei kerrota hoitajille” sanoin, ruoka-aika kun oli pian käsillä. Siihen isän kiukku suli, alkoi naurattaa meidän yhteinen pikku kurittomuutemme. :-)

FIMEA
Iäkkäiden lääkityksen tietokanta alkusivu
Iäkkäiden lääkityksen tietokanta – lääkityksen hakupalvelu

7.11.2010
Turkuun halutaan parempaa asumista
Olen vakaasti ja vakavasti sitä mieltä, että miehet eivät osaa suunnitella KOTEJA. Toivon siis kovasti, että joukossa on järkeviä naisia, jotka tuovat esille naisnäkökulman. Olen myös sitä mieltä, että ennen kuin yhtäkään piirustusta pöydälle levitetään, on tehty gallup siitä, millainen koti on yleensä toimiva, jotta vältyttäisiin nykyisiltä standardikoti-KAMMOTUKSILTA.


9.11.2010
Joka kolmannella yli 75-vuotiaalla on vähintään kymmenen eri lääkettä käytössään

Tiedän, että joidenkin vanhusten mielestä lääkepurkkien suuri määrä on hyvän hoidon merkki. Oikein ylvästellään, kun dosetti pursuaa yli äyräidensä erilaisten pillerien ja pallerien tungoksesta. Valkoiset, roosat, lehmuksenvihreät, keltaiset ja vieläpä moniväriset pikku pillerit ja kapselit kilpailevat vanhuksen suosiosta! Vanhusparka ei ymmärrä, mikä vaara niissä voi piillä.

Gernet (Societas Gerontologica Fennica ry)
FIMEA
Iäkkäiden lääkityksen tietokanta alkusivu
Iäkkäiden lääkityksen tietokanta – lääkityksen hakupalvelu
Lääkekortista voi lukea Lääketietokeskuksen sivuilta:
http://www.laaketietokeskus.fi/laaketieto/kansalaisille/laakekortti.fi

Oman sähköisen lääkekortin voit luoda Lääkekortti.fi sivulla: https://laakekortti.fi/Frontpage.aspx
Ikäihmisten palvelujen laatusuositus 2008
Ikäihmisten palvelujen laatusuositus päivitetty 2013
Hannulan perheen kahvikekkereistä elokuun lopussa 2010 (kuva)
(kirjoituksen lopussa)

10.11.2010
Pankkipalvelua Espanjassa
En tiedä mikä pankki Espanjan Fuengirolassa suomalaista palvelua mainostaa. Kannattaisi jättää mainostamatta, jos ei halua palvella. Nyt siis opimme että jos turisti Espanjan Fuengirolassa akuutisti tarvitsee pankkipalvelua suomenkielellä, niin sitä ei tipu. Noh, kyllähän turistit aina yhden yön voivat viipyä odottaessaan varattua aikaansa suomenkieliselle pankkineidille? Mahtaako tapa olla yleinen käytäntö Manner-Espanjassa? Ne kerrat, kun itse olen olut siellä, en ole pankin apua tarvinnut, joten omaa kokemusta ei ole.

Keittiön ehostusta edelleen, hipaisu Teneriffalla vietettyyn aikaan sekä viimeksi lukemaani kirjaan (oma kirjoitus 16.10.2010)

14.11.2010
Mistä aistista tai kyvystä voisin luopua?
Näön haluan pitää; se on minulle elinehto. Optimistina voisi ajatella, että olisihan minulla tallella näköMUISTI, mutta ei se ole sama asia. Missä olisi valo, värit ja muodot? Maku- ja hajuaisti? On ne tärkeitä. Miten voisi tehdä hyvää ruokaa ja nauttia siitä ilman näitä aisteja? Tai miten voisi haistaa kielot ja syreeninkukat? Kuulokin on tärkeä. Missä olisi linnunlaulu ja tuulen humina, sateen ropina ja musiikki?Ja tunto. En siitäkään haluaisi luopua. Haluan niin mielelläni ”hypistellä” tavaroita. Sormenpäät ovat minulla kuin rivi pikku silmiä. Ja kyllä kesän lämpö on mukava tuntea ja tuulenvire iholla. Ja ystävän käsi. Valinta olisi sittenkin vaikea…


20.11.2010
Mistäs sais lisää aikaa?
06_feb_chico-sk
Chicosta lumi on hauskaa. Se tökkii kuonollaan vanoja lumeen ja kerää ison kasan höttölunta kuononsa päälle. On sen näköinen, kuin olisi nauttinut valkoisen hattaran! Jalkoihin tarttunut lumi näyttää pian monikerroksisilta kelminauhoilta.  Suojapukua käytämmekin nyt siksi, ettei koko koira muuttuisi lumiukoksi! …Emäntä ei ole innostunut talvesta eikä varsinkaan pakkasesta, mutta minkäs voit. Siedettävä tätä on muutama kuukausi.

Chico talviasussa (kuva)

21.11.2010
Huumorista, sairauksista ja asenteista, polvikatastrofista, kateudesta ja kiitollisuudesta
Sain katsella monitorista kun polvea puhdistettiin. Maisema oli epätodellinen: kuin valkoinen akvaario. Vesi, joka polveen johdettiin, poreili, rustonjämät olivat kuin huojuvaa valkoista merilevää, pieni työkalu poisti kuollutta ainetta kuin napsijakala… Voitiin vain todeta, että toimivaa ei tästä polvesta enää tule. Sen jälkeen odotusta kesti taas melkein vuoden; enhän minä jonoja voinut ohittaa. Olin kuitenkin iloinen siitä, että olin hyvissä käsissä. Niin koko polvi vaihdettiin keinotekoiseen versioon. Se oli kova paikka; olin vain 54-vuotias. En halunnut sitä varaosaa, olin liian nuori! Se aiheutti minulle kompleksin suurilla kirjaimilla.


25.11.2010
Maalauspuuhia ja lumipyrylenkkeilyä
snogubbe-skSain periä veljeltäni messinkisängyn. Sellaisen modernin. Otin siitä turhat krääsät pois, mutta edelleen se ”häikäisee” liikaa. Meinaan senkin maalata. Vaniljakastikkeen väristä olen jo ostanut kotiin. Ainoastaan päätyjen nupit ja rivin ”pikku palloja” jätän messingille. Kuten vanhoissa rautasängyissä oli tapana. Kun sängyn maalausaika koittaa, pitää varmaan siirtyä nukkumaan Railin luo muutamaksi yöksi, jottei koirakin muutu vaniljakastikkeen väriseksi…

Animoitu lumiukko (kuva)

28.11.2010
Koti on mullin mallin
sinitalvi-skEhdin juuri saada valmiiksi pastakastikkeen, kun maalari saapui. Aika väsynyt oli. Oli eilen puurtanut autoaarteensa kimpussa aamuyöhön. Aarre on merkiltään Alfa Romeo; joku urheilumalli ja vuosikerta 1988. Sitä on nyt entisöity aika kauan. Lehdon ompelimo (minä) on uusinut kaikki penkinpäälliset. Voin vain todeta että toivottavasti ei vastaavaa enää osu kohdalle. Urheilumallisten penkkien uudelleen päällystäminen on kyllä vaikein projekti, johon olen joutunut. Veljeni Henryn entisöimän Volvon penkit olivat lastenleikkiä sen rinnalla.

Talvinen järvimaisema (kuva)

30.11.2010
Tämän päivän hyvän mielen aiheet
snogubbe-sk
Kunta siis teki joistakin asunnoista ”palvelutaloasuntoja”, mutta ei huolehtinut vanhusten pihoista. Pääväylät pidettiin kyllä kunnossa, mutta ei sitä osaa joka johtaa ulko-ovelta päätielle. Mikään ”päättävä elin” ei ilmeisestikään tullut asiaa ajatelleeksi; ei tietysti myöskään huoltoyhtiön miehet. Heidän ei kai kuulukaan miettiä sen enempää; tekevät sen mikä määrätään eikä muuta… Nyt kun lunta taas tuprutti taivaan täydeltä, soitin äidille. ”Miten siellä lumen keskellä pärjäät? Pääsetkö ollenkaan lounastamaan isän kanssa?” ”Kyllähän minä, Aune tekee edelleen lumityöt”

Lumiukko suksilla (kuva)

6.12.2010
Hyvää Suomen itsenäisyyspäivää!
finland_2010-sk

Joukko kynttilöitä, jossa kaksi sinivalkoista kuvaa meitä suomalaisia ja loput maailman muita kansoja (kuva)
Sibelius: Finlandia Yle Radion Sinfoniaorkesteri (YouTube-video)
Muut itsenäisyyspäiväsivut:
2009 :: 2011 :: 2012 :: 2013 :: 2014

7.12.2010
Suomen itsenäisyyspäivän iltana juhlien jälkeen
Muutama vuosi sitten eräässä ”naisten kaupassa” sorruin erääseen ihanaan mustaan kultakukkabrodeerattuun tekeleeseen. Voi että muutuin kauniiksi ihan joka paikasta! En tajunnut kuitenkaan koekäyttää tätä hepenettä, se tuntui äkkiseltään oikein sopivalta. Peilikuva tietysti aivoni sekoitti. Se päällä – tai tietysti alla – menin sitten veljeni tyttären häihin. Ensimmäinen tunti kirkossa oli oikein mukava, toinen tunti häätalossa mukiinmenevä – hieman jo tuntui siltä, ettei kunnolla muka voinut vetää henkeä…


7.12.2010
Rollaattorikansa ja muut huonojalkaiset lumimotissa
Suomen Turuuss on pyryttäny vallan kauhiast! Perjantaina illalla se alkoi. Lauantaina aamulla koko tienoo oli tukossa; noin 20 cm lunta joka paikassa…Ja tästä se paasaus taas alkaa. Aihe on aurausmiesten ajatusmaailma ratin takana istuessaan. Varmaan kelpo miehiä kaikki, mutta logiikassa olisi kyllä toivomisen varaa. Jos nyt mainitsen sanan putkiaivot, niin saan tietysti miesten vihat niskaani. No, en sanokaan, vaan sanon sen sijaan putkiajattelu. Tässä tapauksessa. En vain voi ymmärtää, miten ei mieleensä tule kertaakaan (ei ainakaan näinä neljänä päivänä), ettei heidän typeriin paikkoihin jättämiensä lumivallien yli ja läpi edes terveet jalankulkijat pääse kulkemaan… 


 

Elsin blogin joulumusiikki
joulutahti-sk

Joulutähtikoriste :: Pieni joulutähti

12.12.2010
Kuorolaulua sunnuntain iloksi :: Hallelujah :: Flash Mob
Näin vanhaksi olen elännyt, enkä tiennyt että tällaista hauskaa ja ilahduttavaa toimintaa harrastetaan! Ilmiön nimi on Flash Mob. Lähinnä sen kai voisi suomentaa sanonnalla ”tyhjästä ilmestyvä porukka”? Wikipedia kertoo, että suomenkielinen sanavastine on ”äkkiryhmä”. Aika hassu nimitys. :-)

Flashmob: Hallelujah (YouTube-video)

14.12.2010
Kymmenen päivää jouluun :: O Helga Natt
Oi jouluyö, oi autuas sä hetki, kun ihmiseksi sai Herra taivahan
Synteimme tähden henkensä hän antoi ja kärsi ristinkuoleman
Jo toivon säde hohtavainen loistaa nyt yllä maan ja merten aavojen…

O Helga Natt :: Roger Pontare (YouTube)
Sanat suomeksi :: Ord på svenska :: Lyrics in English

15.12.2010
Yhdeksän päivää jouluun :: Silent Night
Jouluyö! Juhlayö! Päättynyt kaikk’ on työ,
Kaks vain valveill’ on puolisoa lapsen herttaisen nukkuessa,
/:Seimikätkyessään.:/

Silent Night :: Fredo Viola & Nils Christian Fossdal (YouTube-video)
Sanat suomeksi :: Ord på svenska :: Lyrics in English
Fredo Viola :: Nils Christian Fossdal

16.12.2010
Kahdeksan päivää jouluun :: En etsi valtaa, loistoa
En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan.
Mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.
Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo.
Ei valtaa eikä kultaakaan, 
vaan rauhaa päälle maan.

En etsi valtaa, loistoa :: Lauluyhtye Rajaton (YouTube-video)
Sanat suomeksi :: Ord på svenska :: Lyrics in English
Lauluyhtye Rajaton

17.12.2010
Seitsemän päivää jouluun :: Gläns över sjö och strand
Loistaos yllä yön, tähtönen taivaan,
merkkinä Luojan työn, maan lasten vaivaan.
Betlehem, tähtes tuo vie kotilieden luo.
Lapset ja paimenet etsimään lähti
loistoas tähti, 
loistoas tähti.

Gläns över sjö och strand :: The Real Group (YouTube-video)
Sanat suomeksi :: Ord på svenska
The Real Group

18.12.2010
Vielä kuusi päivää jouluun :: Varpunen jouluaamuna
Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa,
Järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.
Varpunen pienoinen syönyt kesäeinehen,
Järven aalto jäätynyt talvi pakkasessa.

Varpunen jouluaamuna :: Vesa-Matti Loiri (YouTube-video)
Sanat
Vesa-Matti Loiri (Wikipedia)

19.12.2010
Viisi päivää jouluun :: Es ist ein Ros’ Entsprungen
Tuo armon valkokyyhky nyt viestin maailmaan.
Jo laantuu tuskan nyyhky, käy toive versomaan.
On pyhä jouluyö, on juhla jumalainen,
Messiaan synnyinyö.

Es ist ein Ros’ Entsprungen :: Dresdner Kreuzchor (YouTube)
Sanat suomeksi :: Ord på svenska
Dresdner Kreuzchor

20.12.2010
Neljä päivää jouluun :: O’ Come All Ye Faithful
Nyt riemuiten tänne kiiruhusti tulkaa, Beetlehemihin rientäkää!
Lapsonen pieni taivahast on tullut! Oi häntä rukoilkaamme,
oi häntä rukoilkaamme; 
hän ompi meidän korkea kuningas!

O’ Come All Ye Faithful :: Celtic Woman (YouTube)
Sanat suomeksi :: Ord på svenska :: Lyrics in English

21.12.2010
Enää kolme päivää jouluun :: Mary’s Boy Child
Sai kuulla pieni Beetlehem ilon suuren sanoman:
tänään teille syntynyt on poika, Jumalan
Kuule, kuoro enkelten sen riemun ilmoittaa
nyt kiitos soikoon Jeesuksen hän meidät vapahtaa

Mary’s Boy Child :: Harry Belafonte (YouTube-video)
Sanat suomeksi :: Lyrics in English
Harry Belafonte

22.12.2010
Vain kaksi päivää jouluun :: Hei mummo, mitä kuuluu?

Hei mummo :: Suvi Teräsniska (YouTube)
Suvi Teräsniska

23.12.2010
Huomenna on jouluaatto :: Näin sydämeeni joulun teen
On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen,
ja sanaton on sydämeni kieli Vain tähdet öistä avaruutta
pukee loistaen ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli
Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen
taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen

Näin sydämeeni joulun teen :: Vesa-Matti Loiri (YouTube-video)
Sanat suomeksi
Vesa-Matti Loiri (Wikipedia)

24.12.2010
Hyvää Joulua! :: Maa on niin kaunis
Maa on niin kaunis, kirkas Luojan taivas,
ihana on sielujen toiviotie.
Maailman kautta kuljemme laulain,
taivasta kohti matka vie.

Maa on niin kaunis :: Cantores Minores (YouTube-video)
Sanat suomeksi :: Ord på svenska
Cantores Minores
Elsin Joulusivukuva

27.12.2010
Joulun jälkeinen arki on koittanut
Koirien kanssa on jo aamulenkit suoritettu. Tänään se onnistui oikein hyvin verrattuna eiliseen aamuun – tai koko eiliseen päivään jolloin olimme olimme jo toistamiseen tänä talvena lumimotissa. Saimme kokea häivähdyksen siitä, mitä muun muassa etelä-suomi on viime aikoina joutunut kokemaan. Jouluvapaa varmaan teki sen, ettei pahemmin proppuja polteltu, vaikka piha ehdittiin aurata vasta illan suussa. Porukka teki pieniä polkuja sinne, missä piti olla jalkakäytävä. Koirat eivät lumen paljoudesta piitanneet, vaan aurasivat ihan omia polkujaan syvässä hangessa. Välillä ei näkynyt kuin korvatupsut lumen pinnalla…

Keke Armstrongin juustokakku

27.12.2010
Juustokakku à la Keke Armstrong

Tulosta resepti

31.12.2010
Hyvää Uutta Vuotta 2011!
uusivuosi_2011-skiloa  tyytyväisyyttä  onnellisuutta
ystävyyttä  rakkautta  hellyyttä  kiltteyttä
empatiaa  viisautta  terveyttä  työtä
toimeentuloa  kotia  ruokaa
oikeudenmukaisuutta  tasa-arvoa
inhimillisyyttä…

Hyvää Uutta Vuotta 2011!

 

 

Ilmoitathan toimimattomasta linkistä. Kiitos!
Kommentoida voi suoraan blogissa tai lähettää sähköpostia osoitteella elsinblogi[at]nic.fi

 

sk-header-2_kev-2015
© elsi lehto 2016

wordpress hit counter